Vijesti

Ministar Bunoza na obilježavanju godišnjice Kantonalnog suda u Novom Travniku

19.4.2024

Svečanom akademijom u Vitezu je obilježena 20. godišnjica rada Kantonalnog suda u Novom Travniku, a svečanosti je nazočio i Davor Bunoza, ministar pravde BiH. On je u svom govoru uputio čestitke za dvije decenije uspješnog rada Davoru Kelavi, predsjedniku Kantonalnog suda u Novom Travniku, kao i svim zaposlenicima.

Podsjetio je kako je u ožujku ove godine Bosna i Hercegovina napravila veliki iskorak dobivanjem zelenog svjetla za otvaranje pristupnih pregovora s Europskom unijom, ali da to sada znači i veliki izazov i obvezu, posebice kod otvaranja Poglavlja 23 – pravosuđe i temeljna prava. Istaknuo je kako je zajednička zadaća sada i političkih tijela i pravosudnih institucija raditi na ukupnoj reformi bh. pravosuđa, njegovom harmoniziraju na svim razinama, te usklađivanju s europskom pravnom stečevinom. Kazao je kako nas u tom procesu očekuju brojna iskušenja i izazovi, ali da je dužnost svakoga suda, pa i Kantonalnog suda u Novom Travniku, osigurati pravičan postupak za svakoga pojedinca i pravno učinkovit pravni lijek strankama u postupku.  

Predsjednik Kantonalnog suda u Novom Travniku Davor Kelava kazao je kako rezultati rada Suda nikad nisu bili bolji, no upozorio je kako je otežavajuća okolnost što Kantonalni sud radi u nenamjenski urađenoj zgradi koja tek donekle zadovoljava uvjete za rad. Naglasio je kako od novotravničkog načelnika i Općinskog vijeća, ali i svih političkih dužnosnika iz zakonodavne i izvršne vlasti očekuje potporu za kupovinu  zemljišta i izgradnju nove zgrade Kantonalnog suda. 

6 FOTO GALERIJA