Vijesti

Ministar Bunoza na pravnom savjetovanju u Neumu

6.6.2024

U Neumu je danas otpočelo tradicionalno savjetovanje iz kaznenopravne oblasti, ove godine pod nazivom: „Organizirani kriminal, korupcija i ostali oblici kriminaliteta – stavovi prakse“. Organizator savjetovanja je Udruga sudaca u Federaciji BiH, a jedan od uvodničara je i ministar pravde BiH Davor Bunoza. On se u svom govoru osvrnuo na usvajanje zakona koji su doveli do toga da je u ožujku ove godine BiH dobila odobrenje za otvaranje pregovora o pristupanju Europskoj uniji. Posebno je istaknuo donošenje Zakona o sukobu interesa na razini institucija BiH, te izmjene i dopune Zakona o Visokom sudbenom i tužiteljskom vijeću BiH. Kazao je kako je tim izmjenama, uz ostalo, utvrđeno osnivanje Odjela za integritet unutar VSTV-a koji će se baviti provjerom imovine nositelja pravosudnih dužnosti, a što je bio prvi prioritet koje je Europska komisija postavila pred bh. vlasti. Ministar Bunoza naglasio je kako taj Odjel, unatoč financijskim preprekama zbog neusvajanja proračuna, ali i svim negativnim stavovima, otporima i neutemeljenim prozivanjima, treba zaživjeti i obavljati povjereni posao, a da imovina sudaca i tužitelja mora biti transparentna i lako provjerljiva.      

Izazovi kaznenog prava i komparativna praksa u istraživanju i dokazivanju neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga, integritet i pravičnost postupka u predmetima korupcije i organiziranog kriminala visoke razine, oduzimanje imovinske koristi pribavljene kaznenim djelima, cyber kriminal, trgovina ljudima, nasilje u obitelji, maloljetnička delikvencija – ovo su samo neke od tema savjetovanja koje je i ove godine okupilo veliki broj sudaca i tužitelja, te odvjetnike, pravobranitelje i ombudsmane, sveučilišne profesore, pravne eksperte, kao i goste predavače iz Hrvatske, Crne Gore i SAD-a

Uz ministra Bunozu, uvodničari ovogodišnjeg savjetovanja bili su i: Elis Sultanić, predsjednik Udruge sudaca u Federaciji BiH, Halil Lagumdžija, predsjednik Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeća BiH, Vedran Škobić, ministar pravde Federacije BiH,  Miloš Bukejlović, ministar pravde Republike Srpske,  Arben Murtezić, direktor Centra za edukaciju sudaca i tužitelja Federacije BiH i Slobodan Zec, direktor Centra za edukaciju sudaca i javnih tužitelja Republike Srpske.

4 FOTO GALERIJA