Vijesti

Predstavnici Venecijanske komisije posjetili Ministarstvo pravde BiH – razgovarano o novom Zakonu o VSTV-u

10.6.2024

U okviru priprema Mišljenja na Nacrt zakona o Visokom sudbenom i tužiteljskom vijeću (VSTV) BiH, kojega je izradila radna skupina Ministarstva pravde BiH, predstavnici Europske komisije za demokraciju kroz pravo (Venecijanska komisija) borave u Bosni i Hercegovini.

Članovi te komisije: James HAMILTON, ekspert iz Irske, Martin KUIJER, član iz Holandije i Jørgen Steen SØRENSEN, član iz Danske, te Martina SILVESTRI, tajnica komisije sastali su se s Davorom Bunozom, ministrom pravde BiH, Željkom Bogutom, tajnikom Ministarstva i predsjednikom radne skupine za izradu Zakona o VSTV-u, te Damirom Šapinom, pomoćnikom federalnog ministra pravde i Nedom Blagojević iz Ministarstva pravde Republike Srpske.

Predstavnici Venecijanske komisije zanimali su se za tehničke odredbe novoga zakona o VSTV-u, posebice članku 6. zakona koji propisuje broj i način izbora članova VSTV-a, kao i o drugim pojedinostima koje se odnose na mandat, rad, funkcioniranje i odlučivanje tog tijela. Na sastanku je istaknuto kako je ovo

iznimno važan zakon za Bosnu i Hercegovinu i za funkcioniranje njezinog pravosudnog sustava, te da zakon mora biti usklađen s europskom pravnom stečevinom.

Ministarstvo pravde BIH je nositelj aktivnosti u vezi izrade Nacrta zakona o VSTV-u. Nakon što su u drugoj polovici prošle godine usvojene djelomične izmjene i dopune tog zakona, sada je urađeno potpuno novo zakonsko rješenje. Prošlogodišnje izmjene odnosile su se na integritet nositelja pravosudnih dužnosti i te izmjene su ugrađene u novi Zakon o VSTV-u koji bi treba bi biti donesen do kraja ove godine.

3 FOTO GALERIJA