Vijesti

Strukturirani dijalog o pravosuđu

10.9.2015

U Briselu je danas (10.09.2015.) održan ministarski sastanak u okviru Strukturiranog dijaloga o pravosuđu između EU i BiH, kome su prisustvovali ministar pravde BiH Josip Grubeša, ministar pravde Federacije BiH Mato Jozić, ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović i predsjednik Pravosudne komisije Brčko Distrikta BiH Safet Pizović. Sastankom je predsjedavao evropski komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn i Jean Eric Pacquet, direktor DG NEAR-a.

Komesar Hahn je naglasio posvećenost reformi pravosuđa uz poštivanje pune nezavisnosti, odgovornosti, profesionalizma i efikasnosti. Evropska komisija je posebno pohvalila usvajanje Strategije o reformi sektora pravde na državnom nivou 08.09.2015. čime su se stekli uslovi, između ostalog, i za puštanje druge tranše IPA II fondova za finansiranja plata tužilaca. Na upit ministra Grubeše, predstavnici Evropske komisije su potvrdili da će druga tranša biti puštena još u slijedećem mjesecu.

Ministar Grubeša je na sastanku istakao uvjerenje „da  institucije Bosne i Hercegovine, pa tako i institucija koje predvodi znaju šta treba uraditi i da su stasale da u saradnji s drugim relevantnim domaćim i međunarodnim institucijama postignu i realiziraju željene reformske procese na putu ka evropskim integracijama, pa samim tim i reformu pravosuđa kao nezavisnog i nepristranog stuba ovog društva.“Ministar Grubeša je dodao: „Mi želimo povećati konkurentnost BiH u međunarodnim tokovima, želimo dovesti investicije u BiH, ali za to moramo prvo uspostaviti pravosuđe koje će garantirati pravičan tretman svih koji se nalaze i koji posluju na teritoriji BiH. To je nužno, uzimajući u obzir i nastojanje Bosne i Hercegovine da se što prije priključi zemljama Evropske unije.“

Dotičući pitanje procesuiranja ratnih zločina i provođenja Strategije za rad na predmetima ratnih zločina, ministar pravde BiH je naglasio: „Pratim suđenja osobama koje sumnjiče da su počinili teška kaznena djela tokom tog razdoblja i kao ministar pravde dvije decenije poslije, nastojim te procese privesti kraju. Tada sam bio dječak, danas sam odrastao čovjek, ministar pravde. Tadašnji svjedoci, ljudi srednjih godina, danas su raseljeni u potrazi za boljim životom, umrli, a dokazi uništeni protekom vremena ili izgubljeni. Zatvaranje tog poglavlja je bitno za pomirenje i nastavak života, najprije za žrtve ali i sve ostale. Mislim da smo sve razumske rokove probili i bitno je sada profesionalno procesuirati sve počinioce ratnih zločina i konačno smiriti duhove prošlosti.“

Na sastanku je usuglašeno da će TAIEX seminar, zakazan za 1.-2. oktobar u Sarajevu, poslužiti kao platforma gdje će se u stručnom kontekstu raspravljati o relevantnim odredbama i Nacrtu teksta zakona o sudovima u BiH. Obzirom da su stajališta svih ministara u većoj mjeri zajednička, te da uz manje tehničke korekcije nemaju većih primjedbi na rješenja predložena od strane drugih ministara, na pomenutom seminaru će se razmatrati samo pitanja koja su i dalje ostala otvorena. Ministar Grubeša i gospodin Paquet su se složili da imaju velika očekivanja od seminara, jer će na taj način na stručnoj i tehničkoj razini biti ponuđena rješenja otvorenih pitanja koja će Ministarstvu pravde BiH koristiti kao vodilja prilikom sačinjavanja teksta Zakona.