Vijesti

Sekretar Ministarstva pravde Željko Bogut na Konferenciji ministara pravosuđa Vijeća Evrope u Strasbourgu

14.10.2019

Sekretar Ministarstva pravde Željko Bogut zajedno s delegacijom BiH učestvuje na Konferenciji ministara pravosuđa Vijeća Evrope, koja se do 14. do 15. oktobra 2019. godine održava u Strasbourgu.

U sastavu BiH delegacije, kojom predsjedava gospodin Željko Bogut, sekretar Ministarstva pravde BiH, su i gđa Sanela Latić rukovodilac Odsjeka za saradnju s domaćim i međunarodnim pravosudnim organima u Ministarstvu pravde BiH i g. Kenan Softić, rukovodilac Odsjeka za informatiku Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH.

Tema Konferencije je „Pravosuđe u Evropi suočeno s izazovima digitalne tehnologije“.  

Šef BiH delegacije je u svom govoru istaknuo najvažnija dostignuća u provedbi digitalizacije i informatizacije pravosuđa u BiH,  koji su dio ukupne reforme sektora pravde, počevši od najznačajnijih oblika elektroničkog upravljanja predmetima u tužilaštvima i sudovima u BiH, jedinstvenih vođenja evidencija, elektroničke obrade najbrojnijih komunalnih predmeta, informacionog sustava upravljanja ljudskim resursima i procedurama selekcije i imenovanja nosilaca pravosudnih funkcija do uspostavljanja web servisa za građane i stranke.

Informatizacija pravosuđa u BiH, doprinijela je funkcionisanju efikasnijeg, kvalitetnijeg,  savremenijeg, profesionalnijeg i odgovornijeg pravosudnog sistema u službi građana.

Dostignuća postignuta u oblasti ukupne reforme pravosuđa, uključujući zavidne rezultate i u oblasti digitalizacije pravosuđa, svrstala su Bosnu i Hercegovinu u red ravnopravnih partnera u međunarodnim relacijama, ali i stvorila uslove za uspostavljanje višeg stepena povjerenja šire društvene zajednice u rad pravosudnih institucija u BiH.

Tokom Konferencije i službene večere, šef BiH delegacije bit će u prilici održati bilateralne razgovore s ministrima pravosuđa država članica Vijeća Evrope. 

2 FOTO GALERIJA