Projekat izgradnje državnog zatvora

Novi tender za izgradnju Državnog zatvora

18.11.2013

Upravni odbor Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera Bosne i Hercegovine na sjednici, održanoj 31.10.2013. godine, donio je odluku o poništenju tendera za izvođenje građevinskih radova na izgradnji Državnog zatvora.

Naime, nakon detaljnog razmatranja Izvještaja o evaluaciji ponuda koji je sačinila Komisija za izbor izvođača za izvođenje građevinskih radova, Upravni odbor je jednoglasno zaključio da, s obzirom da sve dostavljene ponude prevazilaze okvir budžeta planiran za izvođenje građevinskih radova, najprihvatljivija opcija da se, u skladu sa odredbama Smjernica Razvojne banke Vijeća Evrope, donese odluka o poništenju tendera.

Očekuje se da će novi tender za građevinske radove biti raspisan sredinom ovog mjeseca, te da će evaluacija istog biti završena u januaru 2014. godine.

Osim prolongiranja početka gradnje, na koje Ministarstvo nije moglo uticati, drugih kašnjenja u samom projektu nije bilo, jer se radilo na izradi potpuno novog projekta, usklađenog sa novim Evropskim zatvorskim pravilima, a što je bio uslov uslov za dobijanje kredita Razvojne banke Vijeća Evrope. Rad po novom projektu počeo je 2010. godine i od tada se sve aktivnosti provode po planiranim rokovima. U prethodnom periodu urađeni su brojni pripremni radovi, kakve zahtjeva jedna kapitalna investicija, od obimnih tehničkih i građevinskih radova, uključujući  izgradnju pristupnog puta i pripadajuće rasvjete, geomehanička ispitivanja i deminiranje terena, izradu testnih bunara, do brojnih drugih aktivnosti.

U toku je i realizacija ugovora o izgradnji građevinskog puta, čiji se završetak očekuje do kraja novembra.

U međuvremenu, data je saglasnost na izbor firme koja će vršiti nadzor nad izvođenjem glavnih radova.

Po završetku gradnje, Bosna i Hercegovina će dobiti najsavremeniju i najsigurniju zatvorsku ustanovu, u odnosu na sve druge ustanove slične namjene u zemlji ali i na Balkanu. Ovo će biti jedina zatvorska ustanova na nivou BiH koja će ispunjavati evropske standarde za smještaj osuđenih, što je posebno značajno ako se uzme u obzir činjenica da postojeće entitetske zavode karakteriše problem prekobrojnosti i neadekvatnih kapaciteta.